Co je to metoda honey?

Zpracování kávy je alchymie, není ale těžké zapamatovat si její způsoby zpracování, protože jsou jen tři. 

Jaké tři metody zpracování kávy máme?

1. Washed (promytá, mokrá)

2. Natural (suché, naturální)

3. Honey (medová)

 

Rarita jménem "honey"

Metoda HONEY je rozhodně tou nejméně častou. Je tak někde mezi suchou a mokrou metodou, a protože my máme Salvador, zpracovaný právě touto metodou, je na čase se této metodě podívat trošku na zoubek. 

A aby to nebylo tak jednoduché, tuto metodu si každý zpracovává tak trošku po svém. V každém případě je ale nutné, aby zrnka nebyla zcela oloupána, nezbaví se veškeré dužiny, ale nějaká na zrnkách zůstane. A to je práv to, co zrnkám dodává medovou chuť. 

 

Tři varianty, pokaždé honey

Jak se tedy zpracování liší napříč kontinenty? 

 

Pulped - natural

Metoda, která je velmi oblíbená v Brazílii. Třešně putují do vodních lázní, vyselektují se zralé plody od nezralých a ty se dále loupou. Zbavují se vrchní slupky, ale nikoli celé dužiny. Zrnka se dále promyjí vodou a schnou na slunci. 

Výhodou je, že oproti mokré metodě spotřebují menší množství vody. 

 

Suché, ale medové

Druhou variantou je nepromývat zrnka, tedy třešně oloupat (zase dužina zůstává) a usušit. 

A aby to nebylo tak snadné, tak tady se liší způsob podle toho, kolik dužiny na zrnku zůstane. 

1. Black honey (zůstává velké množství dužiny)

2. Red honey (střední množství dužiny)

3. Yellow honey (malé množství dužiny)

Jak to poznáte? Podle barvy zrnek a samozřejmě, podle chuti. 

Tato metoda je velmi oblíbená ve Střední Americe. 

 

Jak se o medová zrnka na plantážích starají? Často je otáčí, platí pravidlo, čím více dužiny, tím více se otáčí, aby nezplesnivěla. 

 

A jak taková honey káva chutná? 

Jemné, výrazné tělo se sladšími tóny.