Aeropress je jednou z oblíbených alternativních metod přípravy kávy. Proč?
Protože je to snadné, dobré a možné připravit kdekoli. K této technice potřebujete jen aeropress, kávu, vodu a hrníček nebo jakoukoli jinou nádobu, ze které budete kávu pít. Když si pořídíte Aeropress na cesty, je jeho součástí právě hrníček, ze kterého pijete a vy se tak nemusíte stresovat s tím, že musíte ještě zabalit nějakou tu nádobku.
Jak se Aeropress připravuje?
Metody přípravy Aeropressu jsou zpravidla dvě - Klasická a obrácená.
Než ale začneme se samotnou metodou, pojďme si říct pár pravidel.
Připravte si
- Čerstvě namletou kávu 15 - 20 gramů
- Horkou vodu cca 94 °C a zhruba 275 ml
Nyní můžeme začít. :)
Klasická metoda
1. Vložte papírový filtr do sítka, prolijte jej horkou vodou (pro zbavení papírové chuti) a sítko zašroubujte
2. Položte přístroj filtrem na šálek
3. Do plastové nádoby nasypte kávu
4. Zalijte kávu vodu a otáčejte Aeropressem, mírně kávu promíchejte
5. Vložte píst a extrahujte
Čím hruběji kávu namelete, tím déle extrahujete (20 sekund až 2 minuty)
6. Po uplynutí času, stlačujte píst, až uslyšíte zasyčení
Dobrou chuť!
Obrácená metoda
1. Aeropress postavte na píst
2. Do horní nádoby vsypte kávu a zalijte trochou horké vody, promíchejte
3. Dolijte vodou až po okraj a nechte louhovat 30 vteřin (opět dle hrubosti mletí)
4. Zašroubujte sítko s filtrem a otočte aeropress na šálek
5. Stlačte
Dobrou chuť!
Která metoda vás baví víc? Dejte nám vědět!