Jak na Aeropress

Aeropress je jednou z oblíbených alternativních metod přípravy kávy. Proč? 

Protože je to snadné, dobré a možné připravit kdekoli. K této technice potřebujete jen aeropress, kávu, vodu a hrníček nebo jakoukoli jinou nádobu, ze které budete kávu pít. Když si pořídíte Aeropress na cesty, je jeho součástí právě hrníček, ze kterého pijete a vy se tak nemusíte stresovat s tím, že musíte ještě zabalit nějakou tu nádobku. 

Jak se Aeropress připravuje? 

Metody přípravy Aeropressu jsou zpravidla dvě - Klasická a obrácená. 

Než ale začneme se samotnou metodou, pojďme si říct pár pravidel. 

Připravte si

  • Čerstvě namletou kávu 15 - 20 gramů
  • Horkou vodu cca 94 °C a zhruba 275 ml

Nyní můžeme začít. :) 

Klasická metoda

1. Vložte papírový filtr do sítka, prolijte jej horkou vodou (pro zbavení papírové chuti) a sítko zašroubujte

2. Položte přístroj filtrem na šálek

3. Do plastové nádoby nasypte kávu

4. Zalijte kávu vodu a otáčejte Aeropressem, mírně kávu promíchejte

5. Vložte píst a extrahujte

Čím hruběji kávu namelete, tím déle extrahujete (20 sekund až 2 minuty) 

6. Po uplynutí času, stlačujte píst, až uslyšíte zasyčení

Dobrou chuť!

 

Obrácená metoda

1. Aeropress postavte na píst

2. Do horní nádoby vsypte kávu a zalijte trochou horké vody, promíchejte

3. Dolijte vodou až po okraj a nechte louhovat 30 vteřin (opět dle hrubosti mletí)

4. Zašroubujte sítko s filtrem a otočte aeropress na šálek

5. Stlačte

Dobrou chuť! 

 

Která metoda vás baví víc? Dejte nám vědět!