Jak si vybrat kávu?

Klasická situace, přijdete do obchodu (ne dobře v klasickém supermaketu si určitě kávu nekupujete, že ne?!), přijdete do kavárny nebo na e-shop a teď netušíte, podle čeho vybrat to správné kafe... Podle čeho se rozhodovat? 

1. Způsob přípravy

Jedním z důležitých faktorů by pro vás měl být způsob přípravy kávy. Máte doma kávovar a děláte si nejčastěji espresso? Pak si vyfiltrujte kávy vhodné na přípravu espressa, takové bývají pražené tmavě. Naopak světle pražená káva je lepší pro filtrovanou kávu. 

2. Vaše chutě

To, co je ze všeho nejdůležitější je to, co vám chutná. Máte raději sladší kávu? Nebo snad preferujete kyselejší? Nic není špatně. To jaké chutě v kávě hledat vám napoví přehled kávových chutí. To, že vám výrobce na obalu píše chuť čokolády, maliny nebo karamelu má totiž svůj důvod. 

3. Zrnková káva

V tomhle vám nedávám na výběr. Pořiďte si prosím mlýnek a kupujte si kávu zrnkovou. Proč? Protože udržíte její kvalitu. Jakmile kávu namelete, začne ztrácet na kvalitě. Proto není ani dobré si nechat celý pytlík namlít, pokud jej tedy nevypijete do tří dnů. 

4. Čerstvost

Dbejte také na čerstvost kávy. Nemusí být ten den upražená, naopak nejlepší je cca 2-3 týdny po upražení. Ale nekupujte si kávu, která má již půl roku od upražení. 

5. Obal

Nemyslím tím, že se vám musí líbit ten obrázek na obalu. Ale podívejte se, zda má obal ventilek na zadní straně. Ten je tam dobrý proto, že odvádí oxid uhličitý a zabraňuje vniknutí vzduchu. Jak poznáte zoxidovanou kávu? Zrnka žluknou.