Alternativní příprava kávy

Nechcete si pořizovat velký kávovar, který zabere spoustu místa na kuchyňské lince? 

Co místo toho vybrat alternativní přípravu kávy? 

Co to vlastně je

Pod alternativní přípravou kávy si nepředstavujte nic šíleného, je to jen a pouze jiný způsob přípravy kávy. Pokud jste ovšem milovníci klasického espressa, pak vás zklamu, jiným způsobem než pomocí kávovaru nedocílíte dokonalého espressa. Jestli ale milujete filtrovanou kávu, kávu černou, případně i americano, pak alternativky můžou být právě pro vás. 

Jaké jsou tedy typy? 

1. V60 

V60 získala svůj název díky trychtýři, který má tvar V a je pod úhlem 60°. K její přípravě potřebujete právě V60, filtry, hrneček, kávu a vodu. Podrobný návod najdete v tomto článku.

2. Aeropress

Aeropress je skvělá příprava kávy i mimo váš domov. Dokonce i existuje speciální aeropress na cesty. Získáte opět takovou formu filtrované kávy, při jejíž přípravě hraje důležitou roli podtlak, který v přístroji vytvoříte. Jak na něj jsme vám představili v tomto článku.

3. Moka konvička

Asi nejpodobnější varianta k espressu či americanu. S mokou totiž vaše káva projde varem, takže se řekněme trošku spálí. Je ale velmi důležité, abyste si vybrali tu správnou.

4. Chemex

Můj velmi oblíbený způsob, protože je TAK krásný! Chemex je opravdu doplněk, který ve vašem bytě nesmí chybět. Stylem přípravy je velmi podobný V60, ale ten styl!! 

5. Batch brew

Často jste v kavárně už viděli název batch brew že? V takovém případě si dopřejete skvělou filtrovanou kávu. Tedy samozřejmě záleží na zrnkách, ze kterých je káva připravována. Jaký je tedy rozdíl mezi batchem a V60 nebo Chemexem? Jednoduchý! Batch je totiž automatický přístroj, a proto s tímto přístrojem připravíte více kávy a mnohem rychleji. Už chápete, proč jej nabízí kavárny? 

 

Výhody alternativní přípravy kávy doma

Alternativní příprava kávy má jednu, vlastně dvě nesporné výhody. Prostor - nezabírá tolik místa, jako kávovar. A jednoduchost, za mě osobně si myslím, že tyhle alternativky jsou snazší než práce s kávovarem, kde počítáte, sledujete, nastavujete a to ještě nemluvím o těch krásných obrázcích, když chcete cappuccino! 

 A ještě jedna výhoda ... Údržba - mnohem snazší! 

 

Nechci ale působit jako, že jedině a pouze alternativní metody jsou ty nejlepší. Oba způsoby mají své kouzlo a každý další z alternativních způsobů má další kouzlo, najděte si prostě ten svůj, který budete milovat.