Jak na V60

V60 nebo-li filtrovaná káva. Kde vlastně vzala svůj název?

Název V60 je snazší než vypadá. V60 totiž spočítá v trychtýři do tvaru V, který svírá úhel 60°. To bylo snadné že? 

Proč si vybrat právě V60? 

Kouzlo V60 spočívá v tom, že si vychutnáte plnou chuť kávy. Proto je potřeba mít kávu kvalitní, splňující vaše chuťové požadavky. Za mě mám radši světlá zrnka, protože si užijete lehkou chuť kávy. 

S V60 si zároveň můžete uzpůsobit intenzitu kávy, a proto si myslím, že se hodí i pro toho, kdo s filtrovanou kávou začíná. Jen je potřeba myslet na výběr kávy a stupeň mletí. 

Jak tedy kávu namlýt? 

Do V60 se doporučuje hrubší mletí, jak to poznat? Káva by měla splňovat hrubost jako krupice. 

Co všechno V60 obsahuje?

Na V60 je skvělé, že nepotřebujete ani váhu. Obsahem je většinou totiž také odměrka, která vám odměří přesně vámi požadované množství kávy. 

Dále obsahuje konvici na kávu, trychtýř a papírové filtry. 

Jak kávu připravit?

Krok č. 1 - voda

pokud nechcete měřit teplotu vody, postavte vodu na sporák jako první, nechte vařit - voda tedy bude mít cca 98 - 100°. Na V60 potřebujete takových 90-94°, což splníte, pokud vodu necháte chvilku odstát. 

Krok č. 2 - filtr

Papírový filtr dejte do trychtýře a propláchněte jej vodou. Zbavíte filtr papírové chuti. Přebytečnou vodu vylejte.

Krok č. 3 - káva

Odměřte 10g kávy na jednu porci, použijte váhu nebo odměrku. Zrnka namelte na hrubo. 

Krok č. 4 - V60

  • Dejte V60 s papírovým filtrem na konvici. Nasypte do něj kávu.
  • Pomaluju nalijte vodu z konvice jen tak, aby se namočila káva a nechte spařit cca 30 sekund.
  • Poté lijte vodu krouživými pohyby a zamíchejte. Lijete 150 ml na jednu porci.
  • Pokud ještě zbývá voda na vaši porci, postupně dolévejte.
  • Káva překape do tří minut a máte hotovo. 

To bylo snadné ne?

Tip na závěr - intenzitu kávy si můžete nastavit v gramáži kávy, množství vody i způsobem namletí kávy.