Jakou hrubost mletí kávy zvolit?

Chuť kávy může ovlivnit několik faktorů. Důležitý je původ kávy i její styl pražení. To ve směs nemůžete ovlivnit jinak než výběrem. Co ale ovlivnit můžete je, jak si kávu připravíte a jak kávu namelete. Proč je mletí kávy důležité?

Každý způsob přípravy vyžaduje jinou hrubost mletí. 

To je takové základní pravidlo. Jinak budete mlít kávu pro espresso než pro aeropress a tak dále. 

V čem je to důležité?

To, jak kávu namelete určí to, jak rychle či pomalu protéká, jak intenzivní bude a suma sumárum, jak tedy bude chutnat. 

Právě proto vám v kvalitních kavárnách nechtějí dopředu kávu namlít, protože je velmi důležité, jak kávu připravujete a neexistuje tak nějaká základní úroveň namletí. Z toho důvodu je nejlepší si svou kávu vždycky umlít sám, doma, podle potřeby a způsobu přípravy. 

Vy co máte doma automatické kávovary víte nejlépe, že hrubost mletí si určuje s každým druhem kávy. Ono totiž to, aby bylo espresso správně extrahováno závisí právě na tom, jak správně máte kávu namletou. A to je ovlivňováno i třeba tím, zda máte světle či tmavě praženou kávu nebo naturální či promytá zrnka.

Stupně mletí pro jednotlivé přípravy kávy

Jak jsem již zmínila. Každá příprava má svou specifickou hrubost mletí, která je pro ni nejlepší. Tedy až na jednu - Aeropress. U aeropressu platí, že můžete kávu namlít hrubě i jemně, záleží jen na vás, jaký způsob přípravy zvolíte a jaká chuť vám vyhovuje více. 

Obecně si ale můžeme říci takové pravidlo - pokud kávu připravuji jako espresso, potřebuji jemnější namletí než u filtrů. Takže v klasickém pákovém kávovaru mám kávu jemnější, stejně tak u moka konvičky, která je blíže espressu než filtru. Naopak u V60, chemexu či dripperu, volíme středně hrubé až hrubé namletí. No a u frenchpressu velmi hrubé. Ostatně nejvíce vám napoví přehled níže.

hrubost mletí

Poslední pravidlo, které zmíním je - melte si kávu opravdu čerstvě, těsně před samotnou přípravou. Je to jednoduché - káva tak zachovává svou čerstvost, v momentě, kdy kávu otevřete a namelete, dostane se na vzduch a světlo, začne ztrácet svou intenzitu a chuť. 

Mlýnek můžete zvolit elektrický či ruční. Pro toho, kdo mění způsoby přípravy kávy je lepší ruční, ovšem dejte si pozor, aby v takovém případě váš mlýnek měl možnost nastavit si hrubost mletí, jak potřebujete. 

 

Máte nějaké dotazy? Napište nám na Instagramu nebo Facebooku.