To nejlepší Tiramisu

Co je lepšího než si dopřát skvělý dezert a kávičku k tomu? Dezert, který sám o sobě obsahuje kávu! A ještě k tomu je tak snadný!

Řeč je o Tiramisu. A já vás naučím to nejlepší Tiramisu. Teda alespoň podle mě a mých přátel. 

IMG_1899

Než začneme chci říct jednu věc. Já moc nepeču. Jakože snažím se o to, ale moc mi to nejde. Většinou je z toho něco tvrdého nebo spáleného a nebo to sice vypadá hezky a podle toho receptu to má být chutné a zdravé zároveň. No, zdravé to sice je, ale spíš tím, že to nikdo nechce jíst... Takže já nejsem velkej pekař a právě proto dělám něco, co se ideálně nepeče. 

Takže, nejdřív INGREDIENCE (cca 4 porce)

500g Mascarpone

5 vajíček

5 lžic cukru (krupice / třtinový)

1 panák Amaretto / 2 panáky Jack Daniels Honey (můžete zaměnit, ale ten JD Honey je můj tajný recept)

2 espressa

1 pytlík cukrářských piškotů

Kakao na posyp

 

Tak jo. Co o mně málo kdo ví je, že miluju whiskey. Fakt mě baví ta chuť a tady právě přichází ta tajná přísada, já Amaretto kombinuju s Jackem a nebo někdy Amaretto úplně vynechám a dám jen Jacka. Důležité ale je použít toho medovýho, ono je to právě takové příjemně slaďoučké a to je vážně výborný!

 

POSTUP

Začneme tím, že si uvaříme espresso, aby nám během přípravy zbytku vychladlo a piškoty se nám tak nerozmáčely. Doporučuji rovnou dvojité. 

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme (metličkou) s cukrem do takového tekutého krému a ušleháme si sníh z bílků. 

Teď na chvilku odložte metličku a vezměte lžíci nebo stěrku, tou dávejte postupně mascarpone do žloutků. A třete tak dlouho, dokud to nebude jemňoučký bez hrudek. Můžete ke konci i metličkou. Jo tady si ruce zamakaj. Štastnější z vás to hodí do robota. Až je krém hlaďoučký, přichází na řadu sníh. Teď buďte opravdu něžní a opatrní. Chce to pomalu a lehce zapracovávat do krému ze žloutků, příliš s tím nemíchat, aby vám sníh nespadl.

Jakmile máme hotovou "mokrou" část. Jdeme na piškoty. Do espressa nalijte 2 panáky Jacka a 1 panák Ameratta (upravte si podle svojí chuti samozřejmě) a namáčejte každý piškot po jednom. Namočit a hned přendat do připravené mísy / misek na výsledné tiramisu. Jakmile máte vyložený celý spodek piškoty, přijde krém. 

A teď už je na vás, zda chcete více pater a nebo jen jedno patro, kde jsou piškoty jen vespod. 

Nahoru ale nezapomeňte nasypat kakao podle své chuti a dejte chladit do ledničky. Alespoň na dvě hodiny. 

 

Tradáááá skvělé Tiramisu je na světě! 

Dobrou chuť,

Ali