4 kroky při nastavování kávovaru

Návrh bez názvu 

Co je důležité při nastavování kávovaru?

ČISTOTA je půl kafe 

V momentě, kdy rozbalíte svůj úžasný kávovar, každou jeho část dobře umyjte. Mělo by to tak být s každou věcí, kterou si pořídíte, u kávovaru, který vám dělá kávu a k tomu využívá horkou vodu, to platí dvojnásob.

NASADIT všechny komponenty

Záleží, jaký kávovar máte. Určitě ale budete mít nádobku na vodu, do které umístíte filtr. Před umístěním filtru do kávovaru jej namočte do vody a až poté jej vložte do nádobky, tu naplňte vodou. Pokud má váš stroj také mlýnek na kávu, nainstalujte i ten. Nasaďte si košík do páky. U některých kávovarů, kde máte dvoupáku, máte možnost vybrat si mezi menším a větším (na jedno či na dvě espressa) a nebo také rozdílný dle mletí kávy - čerstvá vs předmletá. Pokud máte v balení slepé sítko, uchovejte ho, to využíváte jen pro čištění kávovaru. 

ZAPNOUT kávovar

A jde se na zapnutí. Nezapomeňte jej strčit do zásuvky (haha). A teď přichází samotné nastavování. 

NASTAVOVÁNÍ kávovaru

Při nastavování se soustředíte na dvě věci - espresso a namletá káva. Vy totiž potřebujete, aby vaše espresso teklo cca 20 - 30 sekund. A jak to ovlivníte? No právě tím, jak máte namletou kávu. Takže já mám např. kávovar Sage, ten má vbudovaný mlýnek se stupnicí mletí 1-16. Proto jsem při prvním nastavování umístila kolečko na 8. Je to zlatý střed od kterého se můžete odrazit. 

Kávu važte, nezapomeňte, že základem dobrého espressa je správná gramáž. Pro jedno espresso je to kolem 8-9 gramů, pro dvoupáku tedy gramů 16 - 18. 

Spusťte přípravu espressa a počítejte / stopujte. Pokud jste mezi 20 - 30 sekundama, máte vyhráno, nastavili jste to na první dobrou.

Pokud ne, jsou dvě možnosti:

1. Káva teče rychleji - v tomto případě máte příliš jemně namletou kávu, uberte tedy. (Například - z mojí 8, bych to posunula na 7)

Mimochodem, tomuhle se říká přeextrahovaná káva. 

2. Káva teče pomaleji - v tomto případě máte moc hrubě namletou kávu, přidejte. (Například - z mojí 8 bych to posunula na 9)

A tomuhle se zase odborně říká podextrahovaná káva.

A takhle opakujete, dokud nemáte těch zmiňovaných 20 - 30 sekund.

 

Hodně štěstí!