5 věcí, které musíte vědět před latte art

Kdo z nás nikdy neobdivoval to krásné srdíčko, stromeček, labuť nebo jakýkoli jiný obrázek na svém cappuccinu?

No nebyla jsem jiná a ještě navíc jsem strašně toužila někomu takovou krásnou kávu připravit. A tak to teda vzniklo. Přihlásila jsem se na kurz LATTE ART.

A nejenom, že jsem plná těch vypitých cappuccin, ale také znalostí a dojmů. A protože bylo spoustu z vás, které tohle téma zajímalo, zkusím to teď v několika článcích sepsat. 

Prvně je potřeba říci, že latte art je umění, je to těžké a je to o tréninku. Hlavně ale platí několik základních věcí, které je potřeba říci ještě před tím, než s latte art začnete. Takže 5 věcí, které musíte vědět před latte art. 

1. Kávovar

I latte art začíná opravdu "od píky". Tedy ano, je důležité i to, jak připravíte svou kávu a tedy mít ten nejvhodnější kávovar, hned ze dvou důvodů. Za prvé, to správné espresso vytvoří dokonalou chuť cappuccinu a za druhé, ten správný šlehač udělá dokonalou mléčnou pěnu. 

Za nejvhodnější nám kávový experti z kávových kurzů doporučovali dvoupákový. Ano, je nejčastější v kavárnách i z praktického důvodu, že uděláte rychleji dvě najednou, ale jsou i takové, které můžete mít doma a nestojí až tolik. Já osobně mám doma jen filtry, V60 či Moka konvičku, ale už mám jeden kávovar vybraný a vím, že ho pořídím, protože je to opravdu rozdíl, když cappuccino připravujete z espressa a nebo z filtrované kávy. Proč? Vysvětlím v dalším bodu.

2. Espresso

Pro dokonalé obrázky na vašem cappuccinu potřebujete správné espresso. Proč? Především jde o cremu, kterou na espressu potřebujete, abyste vytvořili ten správný kontrast mezi pěnou mléčnou a pěnou kávovou (bílá versus hnědá).

A jak takové espresso vypadá?

  • Teplota kolem 90°C
  • cca 30 ml
  • 8-10 g na jednu kávu (gramáž se mění podle světlosti / tmavosti pražení)
  • čas cca 25 sekund
  • správně namletá káva (tak, aby se espresso dělalo požadovaný čas) 

Celkově připravit to správné espresso je tak trošku věda, proto o tom jindy. 

3. Šlehač

Jo, taky jsem byla jedna z těch bláhových, co si myslela, že ručním šlehačem to půjde. Nejde. Ne tak dokonale. Takže ten, kdo chce dokonalý obrázky, potřebuje dokonale našlehané mléko.

To spočívá samozřejmě v teplotě (kolem 60 °C), ale třeba také v tom, že to mléko na šlehání máte před tím vychlazené. Neméně důležitý je také úhel, ve kterém máte nakloněnou konvičku, ale to už bude v dalším pokračování.

4. Mléko

Značka ideál je polotučné. Šlehání mléka totiž používá bílkovinu a tím pádem z odtučněných tu krásnou pěnu neuděláte.

Pokud potřebujete jinou variantu mléka, jediné výborně šlehatelné je ve směs ovesné, sojové také lze ale už to jde hůř.

5. Čas

Pro správný latte art prostře potřebujete čas. Čas na to se to naučit a vydržet a zkoušet. A všechno to pořád dokola opakovat. 

Je to ale i čas, který potřebujete v době přípavy kávy a tvoření. Protože je zásadní být rychlý v momentě, kdy už máte našlehané mléko, pak už prostě jedete.

 

IMG_0902

 

Tak co, připraveni naučit se obrázky?