Jak skladovat kávu?

Kde je nejlepší skladovat kávu a jak? Je to právě skladování, kterým můžeme kávě uškodit nebo naopak pomoci v udržení chutě. 

Se skladováním kávy nám jde o jednu důležitou věc - aby nevyčichla. A toho docílíme za pomocí několika kroků.

1. Důležitá je už samotná káva

Pohlídejte si, kdy byla káva pražena. Ideální šálek kávy je takový, když je káva čerstvě napražena. Přesneji, je lepší počkat cca 14 dnů od upražení, pak je káva tou nejchutnější, v ten moment bychom ale pytlík kávy měli spotřebovat co nejdříve. Právě proto je lepší kupovat si menší balíčky kávy než kilové, které máme doma delší dobu. U kaváren se toto samozřejmě liší v závislosti na spotřebě. Ideálně je zpracovat kávu do týdně, maximálně 14 dnů. Kolik kávy za 14 dnů zvládnete vypít? Tolik byste měli kupovat. 

Druhá důležitá informace pro vás je rozhodnutí mezi mletou a zrnkovou kávou. Jak plyne z odstavce výše, je lepší čerstvá a čerstvá znamená zrnková. Proč? Protože si svá zrnka namelete těsně před tím, když si kávu chcete připravit, tím zrnka uchovají svou čerstvost a s tím svou skvělou chuť. Pokud koupíte kávu již namletou, pak můžete přijít o intenzitu a chuť samotné kávy. S Protože v momentě, kdy zrnka začnou pracovat se vzduchem a ještě je namelete, začínají "vyčichávat" a ztrácet na své chuti. V ten moment je nutné s kávou okamžitě pracovat. 

2. Nepřesypávat

Kávu nikdy nepřesypávejte. Jakmile pytlík kávy otevřete a zrnka se dostanou na vzduch, začínají pracovat. Proto je ideální nechat kávu v původním obalu. Veškeré naše kávy jsou ve speciálních obalech, které mají takový ventilek, ten zajistí možnost odchodu plynů uvnitř, které vznikají pracováním kávy a uvolňováním olejů, které se uvolní díky pražení, ale zamezí, aby vzduch pronikal dovnitř. 

Tyto obaly zároveň zajistí skladování v suchu a bez světla.

3. Původní obal nebo dóza?

Za mě doporučuji ponechat v úvodním obalu, pokud jsou to takové, které jsem uvedla výše. Tedy uzavřené, neprůhledné a v suchu. Pokud přeci jen chcete svou kávu přesypat do dózy, vyberte si ale takovou, která nepropustí světlo, chlad ani vlhkost. Na kávu existují speciální dózy, nikdy nepoužívejte skleněnou. 

A nezapomeňte vybrat správnou velikost dózy, tedy takovou podle balení kávy, které objednávejte. Nenechávejte v dóze příliš prostoru pro vzduch. Ten není nejlepším kamarádem kávy. 

4. Lednička nepomůže

Neskladujte svou kávu v lednici. Nikdy. Každým otevřením lednice totiž kávě uškodíte. Pokud z nějakého důvodu potřebujete kávu umístit do ledničky, zvolte raději mrazák. Kávu v uzavřeném sáčku vložte do mrazáku. Nikdy ji ale nenechte rozmrznout celou a pak vracet zpět, vždy si odeberte to množství, které chcete namlít a melte ji rovnou zmrzlou. 

Shrnutí na závěr:

  1. Kupujte čerstvě praženou kávu 
  2. Kupujte takové množství, které spotřebujete ideálně do 14 dnů
  3. Skladujte kávu v suchu a temnu, ideálně v původním obalu
  4. Kupujte zrnkovou kávu a melte si ji až těsně před konzumací

Scházejí vám nějaké informace ohledně skladování? Napište nám.