Přehled kávových chutí

Proč jsou důležité kávové chuti a jaké jsou? 

Pozastavili jste se už někdy nad tím, proč na pytlíku kávy je napsáno chuť čokolády nebo maliny? To jako ta káva chutná jako malina? 

Nelekněte se, k tomu, abyste skutečně cítili onu malinovou, čokoládou chuť se musíte opravdu propít. Přirovnala bych to k vínu, someliér také pozná, že je tam ta a ona chuť a přitom my cítíme prostě víno. S kávou je to podobné. Proč jsou pro vás tedy při výběru kávy tyto chutě zásadní?

Určují kyselost / hořkost

Chuť ovoce, čokolády, květů a dalších jsou pro vás velmi důležité v momentě, kdy víte, že preferujete kyselejší nebo hořčí kávu. Případně chcete kávu sladší. 

Jak ji ovlivňují? 

Na začátku si uvědomme jednu věc - káva je ovoce. Ovoce je tedy vždy kyselejší. Mohou být ale chutě, které kávu ovlivní natolik, že její kyselost se až vytratí. Takovým příkladem je typicky čokoláda a ořechy. Pokud máte v chuti kávy marcipán, pralinky, mandle, apod. zpravidla bude káva spíše hořká. 

Naopak pokud kávu ještě podpoříme chutí ovoce, pak půjde o kávu kyselou. Ovoce zároveň ovlivňuje sladkost kávy. Takže pokud nechcete kyselou kávu, ale chcete aby byla sladší - vyberete si kombinaci ovoce a nějakých těch sladkostí. Do sladkostí řadíme také vanilku, javorový sirup či med. 

Pro lepší přehled jsem vám vytvořila (přepsala) kolo chutí, které jsem dostala, když jsem absolvovala kurz na Kávových kurzech Petry Veselé (kurz u nich mimochodem vřele doporučuju!). 

SLADKÁ KYSELÁ HOŘKÁ SLANÁ UMAMI-2

Zdroj: kavovekurzy.cz

 

Pozastavili jste se nad kategorií "spálené a zkažené"? Ano, tam se řadí plísně, guma, kouř, ... no prostě to, co v kávě rozhodně cítit nechcete. Toust, chléb či papír zase řadíme do kategorie "Obilí a další". 

Krásně se tedy můžete zorientovat v tom, kterou kávu si pořídit.

V neposlední řade hraje roli také to, jak si kávu připravíte. Můžete ji totiž zjemnit a nebo v horším případě spálit. To pokud nemáte dobře nastavený kávovar například. 

 

Pomohlo vám to s výběrem vaší kávy? Dejte nám to vědět na sociálních sítích.