Je mléko v kávě škodlivé?

Slyšeli jste už také o tom, že mléko do kávy nepatří?

Nejenom subjektivně, ale že to není zdravé? Kde je tedy pravda? Skutečně mléko v kávě škodí mému zdraví? 

Mléko a káva

To, že máte křeče po kávě s mlékem je způsobené tím, že tato kombinace je kyselinotvorné povahy. No a když se tato kombinace dostane do zásaditého prostředí, může vám právě způsobit ony nepříjemnosti. Signály jsou křeče v bederní páteři, zácpa, žlučníkové kameny, nadýmání nebo bolesti kloubů.

Naopak, koho trápí po černé kávě pálení žáhy, zkuste si tam dát trochu mléka. Mléko totiž pomáhá na sklidnění a vyrovnání pH a tím pádem by mohlo s tímto problémem pomoci. 

Může to být o mléku

Škodit vám ale nemusí jen kombinace, ale také samotné mléko. Máte ozkoušené, zda vám nevadí přímo laktóza? Zkuste alternativní varianty mléka, třeba vaše problémy zmizí. 

Vliv mléka na kávu

Jedním z mýtů je, že mléčná varianta kávy sníží obsah kofeinu. To ale není pravda, máte tam prostě espresso. S určitou dávkou kofeinu, kterou mléko nesníží. Naopak, mléko působí na sliznici žaludku a zmírňuje prudký nárůst kofeinu. To znamená, že kofein na vás bude působit déle. 

Mléko ale může snižovat účinky některých látek v kávě. Jednou z nich je kyselina chlorogenová a ta má protizánětlivé účinky, snižuje krevní tlak a chrání před některými nemocemi. No a mléko ji v kávě snižuje asi o čtvrtinu. 

Nic z toho ale neznamená, že od teď si nesmíte dát cappuccino nebo latte. Rozhodně vám jedno, dvě mléčné kafe neublíží. :)