Jak začít s kávou

Jsem nováček, ale chci pít dobré kafe. Co s tím? 

Řekli jste si, že pít 2v1 nebo dokonce 3v1 s cukrem už není váš šálek kávy? A teď je tedy na čase přesedlat na kvalitní zrnkovou kávu? 

Je pár pravidel, které byste měli jako začátečníci znát, proto se jim pověnujeme. A je několik možností, jak začít. 

Připraveni začít s kávou? 

V první řadě je potřeba říci, že káva vám musí chutnat. A jak už sami asi chápete, nikdo vám neukáže prstem na kávu, která vám bude 100% chutnat, to nejde. Každý má jiné chutě a díky tomu je zajímavé, kolik druhů můžeme ochutnat a zjistit, co nám chutná nejvíce. 

Rada č.1 - zrnková káva

Pokud jste se rozhodli, že chcete pít skutečně kvalitní a dobrou kávu, pak, prosím, vždycky zvolte zrnkovou. Je hned několik důvodů proč a tím hlavním je čerstvost zrnek. Kávové zrnko totiž má, jako každé jiné ovoce, svou životnost. A ta nejlepší je relativně krátká. Kupujte si proto vždy zrnkovou kávu, kterou namelete až v momentě, kdy se kávu chystáte pít. Ano, vždy jen to potřebné množství kávy. Nikdy si nemelte kávu dopředu a už vůbec ji nepřesypávejte do jiné dózy. Ideálně svou kávu ponechte v původním pytlíku s minimálním kontaktem vzduchu. Na téma skladování kávy jsme napsali samostatný článek.

Jaká je tedy spotřeba kávy? Ideál, který splňují pouze kavárny, tedy většinou pouze kavárny, je týden. Ale pro vás doma, snažte se dodržet hranici 2 měsíců. Neříkám, že vám káva zplesnivý, to určitě ne, ale postupně ztrácí na intenzitě a na chuti. 

Rada č.2 - Arabica vs Robusta

Když už máte zrnka, měli byste vědět jaká. Rozdělují se dva druhy Arabica a Robusta. Jako začátečníci nebudete nejspíš hned vědět které. Ale zkuste to pozorovat, co vám víc chutná. 

Arabica bývá dražší, protože její pěstování je náročnější. Obsahuje poloviční množství kofeinu a její chuť je označována za tu lepší. Aktuálně je poměr mezi Arabicou a Robustou asi 80 % pro Arabicu. Takže s největší pravděpodobností ve vaší oblíbené kavárně pijete Arabicu. Ideálně tu 100%. Arabica má vyšší kyselost a větší škálu ovocných chutí. 

Robusta je taková zemitější, nižší kvality, což se odráží také na ceně. Chuťově je spíše hořká až dřevitá. A většinou ji milují ti, co chtějí hodně kofeinu. :) 

A jak je poznáte okem? Stačí se podívat na zrnko. Robusta má rovnou čáru uprostřed, kdežto Arabica vlnkovatou. 

Rada č.3 - chuťové tóny

Odpozorujte zda máte radši hořčí, kyselejší, sladší chuť kávy a řiďte se chuťovými tóny. Krásný přehled toho máte v tomto článku

Rada č.4 - příprava

Takže máme zrnka, známe chuť, máme mlýnek, tedy čerstvě namletou kávu. A teď co s tím? 

Ta největší alchymie - příprava. Příprava se odvíjí také od toho, zda jste spíše tým espresso a jeho mléčné alternativy a nebo filtrovaná káva. 

Filtrovaná káva je za mě jednodušší, stačí si najít svůj nejoblíbenější rituál. Ať už to bude V60, Chemex, Aeropress, Frenchpress nebo i Moka konvička (tu už trošku přirovnávám k espressu, ale kolem espressa spíš tak rychle prolítla). U těchto typů je důležité sledovat množství kávy, horkou vodu (pozor nikoli vařící!) a správný postup. Pokud s filtrem začínáte, zvolila bych V60, která je strašně jednoduchá a snadná.

Ten, kdo chce espresso a mléčné varianty, musí vybrat hlavně dobrý kávovar. Určitě pořiďte kávovar pákový, ne ten automatický, kam nasypete zrnka a vypadne vám espresso a nedej bože ten, který vám rovnou udělá cappuccino. 

Pořiďte si kávovar pákový, se kterým se sice zezačátku budete muset naučit, ale zážitek z kávy bude mnohonásobně vyšší, věřte mi. 

Na co si při výběru takového kávovaru dát pozor? 

- Páka (jednopáka nebo dvojpáka) 

- Mlýnek (zabudovaný nebo mimo kávovar, zásadní je, aby měl různé stupně mletí) a dávkovač

- Tlak (ideálně s budíkem pro kontrolu tlaku)

- Nádržka na vodu (kolik pojme vody)

- Šlehač na mléko (některé je mají zabudované, jiné nikoli)

A v momentě, kdy vyberete ten váš vysněný myslete na pravidlo správného espressa. Namelu správné množství a na správný stupeň (6-8g na jedno espresso, liší se podle druhu zrnka). A jak to poznám? Espresso teče 20-30 sekund a na konci mě čeká hustá a pevná crema. No a chutí samozřejmě. Pro správné nastavení espressa je ideální mít budík s tlakem, který vám ukazuje, zda je káva podextrahovaná či přeextrahovaná. 

Myslete hlavně na to, že vás káva baví a chutná. Musí to být váš oblíbený rituál na jehož přípravu i pití se těšíte. 

Kdyby cokoli, napište nám, pomůžeme. :)