4 kroky, jak na správnou cremu

Chci skvělé espresso nebo dokonalé cappuccino, co na to potřebuju?

Odpověď je jednoduchá - cremu. 

Neříkám, že je to jenom o cremě, ale je strašně důležitá a navíc, právě díky cremě poznáte kvalitní espresso. 

Co to tedy "crema" vůbec je? 

Crema je taková "přikrývka" na povrchu kávy, vypadá jako pěna a je hustá, oranžovo-hnědé barvy. Ta správná crema je pevná a netrhá se. 

Jak crema vzniká?

Cremy dosáhnete pouze v případě přípravy kávy přes kávovar, crema se vám nepovede pokud děláte V60, Aeropress či jiné alternativy kávy. 

Vznikne 4 správnými kroky:

1. Kvalitní zrnková káva

2. Správně namletá káva

3. Správný tlak

4. Správné tampování

Všechny tyto body spolu tvoří krásnou symbiózu a vznikne dokonalé espresso s poctivou cremou. 

 

Kvalitní zrnková káva

Z nekvalitní kávy prostě dobré espresso neuděláte, možná nějakou podobu cremy vytvoříte, ale espresso nebude chutné. 

Správně namletá káva

Každý druh kávy vyžaduje jinou hrubost mletí a je jedním z faktorů, jak docílit správně extrahované kávy. Proto je ideální vlastnit mlýnek s možností nastavení hrubosti, protože každé zrnko, to bude mít jinak. Většinou světlejší zrnka vyžadují jemnější mletí, ale bude to hlavně o vás, zjistit, který stupeň je ten správný.

Správný tlak

Tlak v kávovaru je to, co spolu s namletou kávou a tampováním udělá právě cremu. Pokud máte budík, ukáže vám, kdy je káva extrahována správně. 

Správné tampování

Neboli natlačení kávy v páce. Je to trochu věda, potřebujete mít kávu pořádně a správně "utlačenou". Pohyb je jednou rukou, prsty a na závěr lehké otočení. 

 

No a když splníte tyhle 4 kroky, máte krásnou cremu. Crema je také ukazatel toho, zda je káva správně extrahovaná, tedy zda jste splnili čtyři body výše. Pokud vám crema nevychází, zkuste změnit hrubost mletí. 

Je crema tenká a bledá? Zkuste jemnější mletí.