Proč je země původu důležitá

Má země původu vliv na chuť kávy? A chutná káva z té dané země vždycky stejně? 

Otázky, které dostávám velmi často, proč je na tom pytlíku země a jestli je to důležitější než například chutě v kávě. 

Káva získává svou jedinečnou chuť dle zeměpisného původu, na který má vliv půda, voda, vzduch i okolní rostliny. Protože pro každou zemi je typické jiné podnebí a s tím jiné dříve zmíněné vlivy, můžeme je lehce rozdělit. Obecně je velmi těžké říci, jak bude chutnat káva z té a dané země, protože i v rámci jedné plantáže dokážete vypěstovat naprosto odlišné kávy, ale níže vám uvádím takový obecný přehled po kontinentech, kterým se můžete alespoň lehce řídit. Ale opravdu lehce OK? 

Afrika

Nízké tělo, vysoký obsah kyselin.

Africká káva bývá svěží chuti (kyselejší, citrusové) s kouskem chuti sladké, právě díky plodům a květům. 

Koho sem z těch nejznámějších řadíme? Etiopie, Jemen, Keňa, Tanzanie, Zambie, Uganda a další. 

Asie

Vysoké tělo, nízký obsah kyselin

Asijská káva bývá bohatá, plná s těžkými chutěmi i kořením. 

Hlavními zeměmi jsou Indie, Jáva, Papupa-Nová Guinea.

Amerika

Střední tělo, střední kyselost

Amerika je spektrum chutí. Najdeme tu ovocné i zemité, ořechové či čokoládové. Většinou bývají aromatické.

Klasické země jsou Mexiko, Guatemala, Salvador, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Kolumbie, Peru, Bolivie, Kuba.

 

Jsou tedy všechny kávy z jedné země stejné?

Ne nejsou. Pro kávu je důležitá země, ale stejně tak farma / plantáž a pak také část plantáže. Můžete totiž ze stejné farmy mít úplně jiné kávy. A to jsem vůbec nemluvila o sklizení, skladování a pražení, ano i to ovlivní chuť vaší kávy. A právě proto jsem nahoře psala, že tím obecným přehledem se máte řídit jen lehce. 

Kde je tedy káva nejlepší? 

Káva je o chuti a chuť je vždycky subjektivní. Důležité je ale zmínit tzv. kávový pás, je to pás kolem Země, který určuje, kde jsou ty nejlepší podmínky pro kafe. A jsou v něm právě výše zmíněné země. Možná vás zaujme, že Itálie se v něm nenachází i přes to slýcháme o skvělé italské kávě že? Tam je to ale trochu jiný příběh. Zpátky ke kávovému pásu, značí nám úrodnou půdu, ideální množství srážek i podnebí. 

Čím se tedy u kávy řídit?

Vlastním instinktem - pozorujte a ochutnávejte, jen tak zjistíte, jaká káva vám nejvíc chutná.

Zjistěte si jestli se jedná o Arabicu nebo Robustu. O té jsem mluvila ve článku Jak začít s kávou. A vyberte si to, co vám více chutná.

Čtěte kávové chutě. Většina balíčků kávy už vám popisuje, co v kávě cítíte a to je skvělé, jak se orientovat. Máte radši kávu hořčí nebo kyselejší? Kávové chuti vám k tomu pomůžou. Chcete se v tom zorientovat? Přehled kávových chutí je tady.

Nepodceňte způsob přípravy. I způsobem přípravy ovlivníte chuť kávy, liší se káva, kterou připravíte v kávovaru na espresso a ta, ze které si uděláte filtr. Obecně, kdo má rád kávu jemnější, doporučuji V60 nebo Aeropress, kdo zase naopak espresso, pak kávovar nebo Moku. 

No a samozřejmě to nejdůležitější, kupujte si kávu čerstvou, zrnkovou a namelte si jen potřebný počet těsně před přípravou. 

 

Jakou kávu máte nejradši vy?