V čem je lepší organická káva?

Určitě už jste slyšeli výraz organická, bio káva apod. Co to tedy znamená? 

Spoustu z vás uvedlo, že vlastně netuší, co si mají představit a že očekávají, že zrnka budou zelená a káva jim nebude chutnat. To, že si dáte organickou kávu ale neznamená, že tahle káva je přírodní, zelená a bude chutnat jako čaj. Organická káva je o způsobu přípravy, který je šetrnější k přírodě. 

Organická nebo klasická káva?

Pojďme si porovnat ty největší rozdíly mezi organickou a klasickou kávou. Káva je produkt, který se chemicky upravuje. Běžně se používají uměla hnojiva a jiné chemikálie. No a ty samozřejmě nedělají dobře přírodě a ostatně ani lidem. 

My třeba i při výběru klasických káv koukáme právě na jednotlivé plantáže a hledáme ty rodinnější farmy, kde nevyrábí obrovské množství kávy a tím pádem mohou šetřit s použitím všech umělých hnojiv. 

Organická káva musí naopak pocházet z plantáži, kde se nepoužívá nic umělého. Vše je založeno na přírodě. No a tím, že i hnojivo je přírodní, tak káva obsahuje vyšší množství antioxidantů. 

Všechno to odhalí certifikát

Pro označení bio, eko nebo organic, musíte získat certifikát. Je tedy jedno, který výraz výrobce používá, ale je důležité, že má opravdu tenhle punc. 

Jak to ovlivní chuť? 

Kromě ochrany přírody a antioxidantů nás samozřejmě zajímá chuť kávy. Pokud jste četli článek o kávových chutích nebo třeba o původu kávy, tak víte, že na chuť má vliv i samotné pěstování kávy, ale není to to jediné. Ostatně, můžete mít dokonalou kávu a vy to poté zkazíte špatným namletím či přípravou. 

Organická káva vám tedy sama o sobě nezaručí, že to bude to nejlepší kafe jaké jste kdy pili. Spíše vám garantuje, že tahle káva při své výrobě neničila přírodu. 

NeBIO neznamená hned chemii

Poznámka pod čarou, kterou jsem zmiňovala už výše. To, že káva není organická automaticky neznamená, že je to hrnek plný chemie. Některé plantáže se totiž nemusí hnojit skoro vůbec, jiné mohou jít také přírodní cestou. 

Pokud si vyberete kávu, která je pěstována ve vysoké nadmořské výšce, jako třeba Balada Panama, znamená to, že kávu nebylo potřeba chránit před hmyzem, tudíž nejsou potřeba pesticidy. 

Rada na závěr

Pokud se chcete vydat organickou cestou nebo kombinací, nezapomeňte pořádně čistit mlýnek nebo mít dva. Protože když namelete kávu v mlýnku po klasické kávě, přijdete o 100% efekt organické kávy.