Jak vybrat správnou moka konvičku

Moka konvička, způsob jak si vychutnat skvělý filtr s nádechem espressa.

Moka konvička je z těch způsobů filtrované kávy nejblíž chuti espressa. Proč? Protože kávu lehce spaříme. 

Pojďme si nejdříve vysvětli, jak taková moka konvička funguje. 

Moka konvička funguje na vašem vařiči, ať už máte indukční desku nebo klasický sporák. Funguje tak, že do sítka vložíte namletou kávu a do spodní části horkou vodu - pozor, nikoli vařící! Zapnete a káva se probublá až nahoru. 

Velikost konvičky se liší, dělají se různé druhy a určuje se to podle počtu šálků, já raději koukám na ml, protože ne vždy odpovídá počet šálku vašemu šálku. 

Jak tedy takovou moka konvičku vybrat? 

Určitě doporučuju mrknou na nějaký aktuální test moka konviček

Indukce vs klasika

Prvním krokem musí být rozhodně ujasnění, jestli mám sporák nebo sklokeramiku a jaká konvička tedy pasuje na můj vařič. Možná si teď klepete na čelo, že to je přeci normální, ale ruku na srdce, vážně jsme nikdo z nás nepopletl pánvičku nebo hrnec a hledali jim nového majitele? 

Objem

Dále se zaměřit na to, jaký objem asi tak chci. Pijete kávu sami nebo ve dvou? Využijete moka konvičku také pro návštěvy? To vše zhodnoťte a podle toho vybírejte. Nechcete vařit denně kávu na dvakrát, ale zase nechcete kýbl kafe, když vy vypijete jen malý šálek. 

Jak mám objem spočítat?

Jednoduše. 1 šálek odpovídá 50 ml, takže pokud jste zvyklí, že váš šálek kávy má 250 ml, nestačí vám 1 ani 2 šálky, ale potřebujete moka konvičku na 5 šálků. 

POZOR! Nikdy nevyřešíte problém méně šálku tím, že do moka konvičky nalijete méně vody. Nevznikne vám totiž potřebný tlak a káva se nepovede, tak jak by měla. Udělá se, ale nebude tak dobrá. 

Detaily

Skladnost a design

Já teda ještě koukám na skladnost. Některé jsou robustnější jiné užší a tím se vám vejdou lépe všude. 

Dalším, pro někoho důležitým, bodem může být také design. Designy jsou různé od moderní přes klasické

 

Tip na závěr: pokud kávu z moka konvičky nechcete tak intenzivní, zřeďte ji po uvaření horkou vodou. Uděláte si takové americano.