5 tipů na správný výběr pákového kávovaru

Je na čase pořídit pořádnou mašinu? Podle čeho vybrat dobrý kávovar, který splní veškeré vaše požadavky a bude cenově přijatelný? 

1. Typ kávy

Před tím, než začnete hledat svůj vysněný kávovar, ujasněte si, jakou kávu máte nejradši. Preferujete filtrovanou kávu nebo espresso? Pijete především mléčné varianty kávy? Tak to potřebujete trysku. 

Tento bod je podstatný a určující první krok, co vlastně budete hledat. Automatický kávovar pro espresso a mléčné varianty a nebo V60, Chemex, Aeropress a další varianty pro filtrovanou kávu.

Pokud koukáte na cenu a chcete se s kvalitním přístrojem dostat do cca 5 tisíc, pak doporučuju zvažovat právě filtrovanou kávu. Mluvím o kvalitním přístroji, a proto vynechávám všechny ty kávovary, které jsou na různé kapsle apod. a nejsou tak kvalitní. 

Pokud jste zvolili filtr, vyberte si ten nejlepší s tímto článkem.

2. Množství kávy

Kolik kávy denně / týdně vypijete? I to si potřebujeme uvědomit, ať pro filtr, tak pro espresso, můžeme uzpůsobit ony přístroje. Pokud pijeme kávu málo, pak u V60 například vezmeme jedničkové filtry, u espressa nám stačí malá nádobka na vodu. 

Automatický vs pákový kávovar

Popsali jsme tedy dva důležité body, které předcházejí rozhodnutí espresso vs filtr. Budeme dále počítat s tím, že chcete espresso a jeho všechny možné varianty a tedy potřebujete kávovar. 

Obecně, pokud chceme investovat do kávovaru, pak bych vždy volila kávovar pákový. S pákovým kávovarem se dá totiž více hrát a můžete významněji ovlivnit chuť kávy. A káva z něj i díky tomu lepší. V momentě, kdy máte automatický kávovar, přistupuje ke všem zrnkům stejně, což není správně. Ostatně o tom více třeba v tomto článku.

Na co se tedy zaměřit?

1. Páka 

Samotná páka je u kávovaru důležitá a je takovým nepsaným pravidlem, že dvoupáka značí kvalitnější kávovar. Nemusí tomu tak samozřejmě být, ale určitě bych se zaměřila na možnosti páky, je jen na jedno espresso a vystačím si s tím? Je možnost na dvě, ale také na jedno? A jaké všechny košíčky jsou k dispozici? 

2. Tlak

Rozhodně chcete a potřebujete mít "budík" nebo jakoukoli formu tlaku. Proč? Tlak je totiž skvělou nápovědou pro správnou extrakci kávy. Správně extrahovanou kávu můžete poznat také pomocí cremy i chutě, ale budík je ideální pomůckou a kontrolou. Některé ukazují jen tlak, jiné také měří čas po kterou teče vaše espresso. 

3. Mlýnek

Myslete také na mletí kávy. Osobně preferuji, když mlýnek je součástí kávovaru, ale můžete jej mít také zvlášť. Tak či onak, dejte si pozor na nastavitelnosti hrubosti mletí a jak širokou škálu mlýnek nabízí. Nastavitelnou hrubost rozhodně potřebujete, abyste dosáhli toho nejlepšího espressa. 

4. Údržba

Myslete také na to, jak kávovar budete čistit, jak praktická je jeho údržba. Čistit byste měli často, za mě je nejlepší alespoň 1x týdně. V rámci údržby nezapomeňte také na náhradní díly, které někdy můžete potřebovat. Tedy jak snadné je náhradní díly sehnat. 

5. Tryska na mléko

Pro toho, kdo miluje mléčné varianty kávy je tryska ne mléko nezbytnou součástí. V takovém případě si dejte pozor, aby tryska nabízela páru i horkou vodu. 

Vybírejte hlavně takový kávovar, který splní všechny vaše představy. Dejte si čas a nevybírejte zbrkle, ten pravý kávovar s vámi bude několik let. :))