Kde se pěstuje italská káva?

Už jste určitě také slyšeli, že italská káva je jedna z těch nejlepších. Věděli jste ale že káva se v Itálii nepěstuje?

Italská káva

Tohle slovní spojení je už jakýmsi důkazem kvality. Rozhodně jste už určitě slyšeli, jak někdo vychvaluje to skvělé italské espresso.

Italové jsou skutečně velcí milovníci kávy a její konzumace sahá až do historie. Ostatně je to právě Itálie, kde najdete tu nejstarší kavárnu v Evropě, z roku 1720! U italů se dá lehce poznat, kolik je hodin právě podle hrnku kafe. Tradicí je pít kávu s mlékem jen dopoledne, odpoledne ji už pijí jen turisté. 

Pěstování kávy v Itálii

Samozřejmě, že Itálie nemá ty nejlepší podmínky pro pěstování kávy. Nenachází se v kávovém pásu, ten se skládá z tropického a subtropického. Jen tento pás nabízí ty nejlepší podmínky pro pěstování kávy - klima, teplo, půdu, srážky, ... Ostatně jednotlivé země jsou vyjmenovány zde.

Káva by vám vyrostla, ale bylo by to za prvé, ekonomicky náročné a za druhé, určitě ne tak kvalitní jako v jiných zemích. 

Proč tedy "italská káva"?

Tak jako jsem nahoře uváděla, je to historie. Historicky to byla právě Itálie jejíž přístav byl prvním. kontaktem kávy s Evropou. Do Trieste se tak sjížděla všechna vypěstovaná zrnka. Obchodníci tak kupovaly pytle ještě zelené, neupražené, kávy a  prodávali je většinou do Rakouska - Uherska. Samozřejmě jako pravou italskou kávu. A tak se Itálii začínalo nazývat země kávy.

Trieste má dodnes téměř dvojnásobně vyšší spotřebu kávy než ostatní města Itálie. Je také zajímavé, že do tohoto městečka se sjížděli spisovatelé, intelektuálové či politici. Že by podpora kofeinem? No a ve měste naleznete také univerzitu Illy, jedné z největších pražíren.

Je tedy Itálie punc kvality?

Rozhodně ne. Kvalitu zrnek ovlivní mnoho vlivů, viz tento článek. A to, že nekvalitně vypěstovaná zrnka upražíte v Itálii je rozhodně nespasí. Káva pražená v Itálii může být výborná, ale stejně tak ta, co je pražena v Kolumbii, Etiopii či Indii. Pokud tedy hledáte kvalitní kávu, zjistěte si způsob pražení, dohledejte si informace o konkrétní plantáži a pročtěte si chutě kávy. Nezapomeňte ji správně skladovat i mlít, abyste si tu skvělou kávu poté nezkazili sami.