5 druhů přípravy kávy, které chcete znát

Už to dávno není jenom o tom zmáčknout si tlačítko na automatickém kávovaru, aby vám vyjelo prostě espresso. A není to ani o tom, že můžete mít jen espresso vs mléčné varianty kávy. Svou kávu si totiž můžete připravit úplně jinak. A proto jsem sepsala 5 druhů přípravy kávy, které chcete znát.

Proč? Protože jsem si jistá, že většina z vás nemá ráda tu nahořklou chuť o kterou se vám (kromě nekvalitní kávy) postará po většinu času právě automatický kávovar. A co víc, těchto 5 tipů přípravy budete milovat i proto, jak vypadají.

Než začneme, pro všechny přípravy platí pár rad:

  1. Nezalévejte kávu vařící vodou, vždycky jen horkou
  2. Intenzitu kávy si můžete uzpůsobit gramáží kávy a nebo množstvím zalité vody
  3. Při použití papírového filtru, jej nejprve spařte horkou vodou, zbavíte filtr papírové chuti.

Množství kávy, které uvádím je vždycky na jeden šálek a je orientační, sami si nastavíte svou intenzitu.

V60

V60 je druhem filtrované kávy, kde podstatou je trychtýř ve tvaru V se 60° úhlem. Teď už znáte důvod označení V60 a jak to funguje?

V60 je naprosto snadná skládající se ze třech komponentů. Konvička, papírový filtr a právě trychtýř. Samozřejmě potřebujeme kávu. Na všech těchto druzích, které si budeme představovat miluji i to, že si můžete intenzitu upravit sami a to dvěma způsoby. Buď gramáží kávy a nebo tím, kolik vody nalijete. Pro V60 je ideální cca 16 g kávy, ale jak říkám, gramáž lze upravit. A pak už kávu jen nasypete do papírového filtru, zalijete horkou (nikoli vařící) vodou a necháte svou kávu překapat.

Množství kávy: 16 – 18 g

Tip: Ideální je před nasypáním kávy, spařit i papírový filtr horkou vodou, odstraníte tak papírovou chuť filtru, která by vám mohla narušit skvělou chuť kávy.

Aeropress

Moje zamilovaná verze. Víte proč? Rozumí si to s plecháčkem a uděláte si ji kdekoli i v přírodě. Pokud teda máte zdroj teplé vody. Navíc to vypadá děsně cool, protože to stále není až tak populární způsob přípravy. Na aeropressu mám ráda i to, že ta káva mi připadá výraznější než u klasického filtru.

Množství kávy: 12 g

Tip: Kávu nemelte na jemno, ale středně hrubě.

Moka konvička

Krásný, elegantní způsob přípravy kávy a i teda skvěle vypadající dárek. Moka konvička je taková ta dáma, která si sice dá trošku na čas, ale káva je z ní taky skvělá. Moka konvičku bych zařadila někam mezi filtrovanou / překapávanou kávu a automatický kávovar. Voda se tu totiž přeci jen opravdu vaří, takže trochu té „spálené“ chuti tam dostanete, ale ne až tak hořké jako u klasického kávovaru.

Množství kávy: 15 g

Tip: Než postavíte konvičku na plotýnku, nalijte do ní již uvařenou horkou vodu, nikolu studenou.

Clever dripper

Spojení V60 a Frenchpressu, takzvaný chytrák, jak mu někteří baristé přezdívají. Ono to není až tak sofistikované, když clever v angličtině znamená chytrý že :D.

Na dripperu mám ale ráda ventilek, díky kterému si můžete sami určit délku louhování kávy. Vlastně celkově na všech těhlech přípravách mám ráda to, že nejste svázaní tím jedním nastavením, které má ten a onen automatický kávovar.

Množství kávy: 12 g

Chemex

Tenhle způsob kávy je tak instafriendly, že nebudete chtít zveřejňovat nic jiného. Teď vážně, Chemex je vážně strašně pěkný způsob přípravy i krásná dekorace do bytu. Dokonce i ty filtry jsou krásné, protože jsou skládané.

Množství kávy: 18 g