5 tipů na správný výběr automatického kávovaru

Automatický kávovar je cesta, jak si dopřát dobré espresso, ale netrápit se s pákou, tlakem ani hrubosti mletí. Jak si ale vybrat ten správný? Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Automatický vs pákový kávovar

Než ale začneme s výběrem automatického kávovaru, pojďme si vysvětlit, jaký je tam rozdíl. Pákový kávovar je ten, kde máte páku a espresso tak projde vašima rukama. Vy zvážíte správnou gramáž kávy, správně kávu namelete a hlídáte čas i tlak. Máte díky tomu kávu podle svého gusta a můžete si ji vyladit k naprosté dokonalosti. O jeho výběru jsme se bavili v tomto článku.

Automatický kávovar je jednodušší na provoz, protože zmáčknete jen čudlík. Mlýnek má kávovar zabudovaný a některé dokonce i automaticky ušlehají mléko za vás. Výhodou je tedy rychlost, menší pracnost, ale nemusíte dostat až tak dokonalou kávu jako z kávovaru pákového. Výhodou ale také je, že po automatickém kávovaru nezbyde tolik nepořádku. Existuje spoustu značek, které vyrábí velmi kvalitní kávovary, proto doporučuji podívat se na test s recenzemi kávovarů a udělat si tak pomyslný žebříček těch, které přicházejí v úvahu. 

5 tipů na správný výběr automatického kávovaru

1. Rozpočet

Než začnete vybírat, stanovte si rozpočet, ve kterém by se cena kávovaru měla pohybovat. Automatické kávovary totiž seženete i za desítky tisíc korun. Pokud chcete kávovar kvalitní, který bude splňovat všechny vaše požadavky, počítejte s investicí 10 - 20 000 Kč. 

2. Objem a frekvence

Ve výběru vašeho kávovaru by měla hrát roli také frekvence jeho používání a tedy objem kávy. Budete si dělat jedno espresso denně nebo máte kávovar pro použití kanceláře a bude tak celý den v provozu? 

U objemu se pak nezapomeňte podívat na objem vody, ale také zásobníku kávy. 

3. Mléko

Chcete pít mléčné varianty kávy? A jak si mléčnou pěnu přejete ušlehat? Přemýšlejte zde opět nad frekvencí a také kvalitou našlehání mléka. Vybrat si můžete mezi automatickým šlehačem a parní tryskou. Nebo zvolte kombinaci obojího. 

4. Mletí 

Zvažte také, zda chcete kávovar, který namele kávu automaticky nebo hrubost mletí můžete sami upravit. Varianta možnosti volby nastavení se hodí v případě, že kávu chcete dotáhnout opravdu k dokonalosti. Obecně je fajn mít alespoň 13 - 15 možností mletí. Ty potom nastavujete podle konkrétních zrnek a jejich způsobu pražení. 

5. Detaily

Co takhle displej, vzhled a jiné programy? Nebo například nastavitelná teplota vody, která je velmi praktická.

Přemýšlejte také nad tím, zda nevyužijete nastavitelnost výpusti, tzn tu část, odkud káva vytéká. Je to velmi praktické v momentě, kdy víte, že si připravujete espresso do malého hrnečku, ale zároveň také cappuccino či latte do velkého. 

Další vymožeností může být nahřátí hrnečků, to je něco pro fajnšmekry, nebo dokonce ovládání pomocí telefonu. Při výběru rozhodně doporučuji projít si srovnávací test nejlepších automatických kávovarů, kde naleznete také spoustu tipů podle čeho a jak vybírat. 

A pár drobností na závěr

Čištění

Čištění kávovaru je samostatná kapitola. Nezapomínejte totiž na to, že kávovar je skutečně nutné udržovat a pravidelně čistit. Od vysypání zásobníku, doplnění kávy po odvápnění. Odvápnění doporučuji provádět jednou za měsíc. Automatické kávovary většinou mají funkci odvápnění automatickou, tedy pro vás to znamená pořídit prostředek na odvápnění a zmáčknout čudlík. 

Tlak kávovaru

Ve všech testech se hovoří také o tlaku, co to vlastně je? Tlak je velmi důležitý pro správně připravenou kávu, jednoduše bez tlaku dobré espresso rozhodně neuděláte. Ideální tlak pro domácí přípravu kávy je 15 bar. 

Jaký kávovar preferujete vy? Automatický nebo pákový? Dejte nám vědět.