4 kroky jak začít s výběrovou kávou

Pár z vás se ptalo, jak přejít z rozpustného kafe na výběrovou kávu, než se pustíme do mých pár subjektivních rad, jak na to, přišlo mi zajímavé vám objasnit, co je to rozpustná nebo-li instantní káva a jak vzniká.

Instantní káva

Instantní, rozpustná káva, vzniká úplně stejně jako výběrová - čeká jí také sklizení, praní, sušení, pražení, ale s jedním velkým rozdílem - je to káva instantní, takže musí vydržet. A to vyžaduje více chemie a proces, kdy kávu vlastně uvaříme a pak ji zbavíme vody. 

K tomu zbavení vody existují dvě metody

1. Spray drying - sušení kávového extraktu probíhá tak, že se extrakt rozprašuje na stěny bubnů a z těch padá do nádob. Je to sice jednodušší řešení, ale káva ztrácí chuťové vlastnosti.

2. Freeze drying - tedy sušení mrazem. Jednoduše řečeno, káva se zmrazí a vytáhnou se z ní krystalky vody. A vznikají vysušené granulky kávy. Mimochodem chcete zajímavost? Tahle metoda byla objevena během 2. světové války, když se hledala cesta, jak vojákům vytvořit trvanlivé potraviny. 

Asi je vám jasné, že při obou způsobech přijde káva o většinu svých kávových vlastností, a proto je to kávě uměle dodáváno aromaty. Velký pozor si dejte na to, co ještě do kávy výroby přimíchávají, aby měli výrobu co nejlevnější. Časté jsou různé obiloviny nebo prášky. 

Osobně. Jediné, kam bych si instantní kávu dala je Frappé. 

No a teď tedy k tomu, co jste chtěli vědět...

Jak přejít na kávu výběrovou? 

Osobně, pokud vám instantní káva chutná a nechcete měnit, pak neměňte. 

Pokud jste ale zvědaví a ta instantní káva není až tolik váš šálek kávy, pojďme přejít na tu, která bude 100% vaší milovanou. 

1. Nezačínejte s ničím silným

Zásadní pravidlo číslo jedna - ne abyste si dali hned to nejsilnější espresso nebo filtr z hořké kávy! To si rozhodně nezamilujete. Naopak, zkuste mléčné varianty a nebo klidně filtrovanou, ale slabou, lehkou kávu. Takovou, která má v sobě nějaké sladkosti nebo lehké tóny. Z našich je to třeba Keňa nebo Etiopie

2. Nepřehánějte to

Nedělejte si kávu 3x denně s tím, že čekáte až vám to zachutná. Ale udělejte si takový příjemný rituál. Dejte si k tomu třeba něco dobrého, ať si ten moment opravdu vychutnáte. 

3. Kvalita je základ 

Já vím, že si myslíte, že nejste žádní odborníci a tak nepotřebujete žádnou ultra kvalitu. To ale není pravda. Možná nepoznáte všechny složky, které se v kávě nachází, ale rozhodně poznáte i vy, jestli je káva dobrá nebo ne. No a to vám zajistí právě kvalitní káva. Je úžasné, že pražírny už sami uvádí, jaké složky na vás v kávě čekají, a proto si opravdu dejte čas s výběrem. Mrkněte na přehled kávových chutí a zamyslete si, co od kávy očekáváte. Chcete sladší, hořkou, kyselejší? Vyberte si podle toho.

4. Čerstvou prosím! 

Pojďte se naučit jednu věc už od začátku. Pijte vždy čerstvou kávu. Co to znamená? Pořiďte si ke kávě také mlýnek. Kávu si namelte vždy před tím, než si ji chcete dát a to jen v takovém množství, které pro danou dávku potřebujete. Zbytek kávy skladovat podle pravidel

 

Není to věda, ale je to alchymie. Hlavně si kávu užijte, je to chvíle, kdy se můžete zastavit a být jen se svými myšlenkami nebo prostě jen tak vypnout. Najděte si svůj rituál.