Jaké další druhy mléka se hodí do kávy?

Ať už je to o tom, že nemáte to štěstí a nemůžete pít klasické mléko kvůli alergii, intoleranci či jiné speciální dietě a nebo vám prostě klasické kravské mléko nechutná, jsou naštěstí různé varianty, které si do kávy můžete dát a nahradit tak klasické mléko. 

Jak funguje klasické šlehání mléka?

Když šleháte klasické, kravské, mléko, pak vždycky sáhněte po plnotučném. Proč? Protože obsahuje nejvíce tuků a bílkovin, které potřebuje pro ušlehání dokonalé pěny. 

Ušleháte to i z polotučného, ale můžete s tím mít větší trápení. 

Jakou alternativu zvolit? 

První a nejdůležitější krok je vybrat si takové, které vám bude chutnat. 

V druhém kroku bych se potom zaměřila na to, jak svou mléčnou kávu piju - pokud si dáváte mléčnou kávu jen v kavárně, pak jste omezeni tím, co mají v nabídce, ale nemusíte se stresovat tím, jestli to, které koupíte dobře našleháte nebo ne. Tahle starost přechází na ně a věřte mi, že to není tak snadné. Ale k tomu se dostaneme. Pokud si tedy připravujete svou kávu doma, je nutné se zamyslet nad tím, jestli šleháte nebo mléko do kávy jen nalijete, popřípadě před tím ohřejete. Další variantou tou nejsnazší je studená varianta kávy, tam espresso či filtr lijete na led a lejete ledové mléko, tam vás tedy netrápí, jestli půjde nebo nepůjde ušlehat. 

Stejně tak je tomu i variant teplé kávy, kam mléko pouze lijete. Jediné na co bych si v tomto případě dala pozor, že některá mléka mají tendenci se maličko srazit. Takže doporučuju alespoň vyndat na pokojovou teplotu, ať není úplně ledové nebo před tím ohřát. Já tuhle zkušenost mám konkrétně s mandlovými nápoji z Lidlu. 

Pokud jste tým "šlehačů", pak to máte malinko složitější a pověnujeme se tomu níže. 

Šlehání jiného druhu mléka

Fígl č. 1 = ovesné

Obecně jde nejlépe našlehat ovesné mléko. Jak jsem zmínila výše jde o to, kolik mléko obsahuje tuků a bílkovin a ovesné má v tomhle lepší složení než třeba mandlové nebo rozhodně lepší než kokosové.

Pokud ale máte bezlepkovou dietu, ovesnému mléku se vyhněte obloukem, protože tam je váš nepřítel lepek. 

Fígl č. 2 = barista

Já jsem třeba milovník kokosového mléka, které je hodně obtížné na šlehání a našla jsem variantu. Sáhněte po mlécích, kteří na sobě mají nápis "barista", takové najdete třeba u značky Alpro, která má vážně skvělé kokosového mléko, které nádherně našleháte. Ale je trošku sladší a z vaší kávy se tak stává pomalu dezert.

Fígl č. 3 = bezlaktózové mléko

Je to jednoduchá varianta, která se opravdu snadno šlehá. Problémem může být chuť i vůně, která mě osobně připomíná klasické mléko. 

Fígl č. 4 = testovat

Jo, je to zdlouhavý a rozhodně to není fígl, ale i já jsem objevila mandlové mléko, které našlehat jde, dobře se mi osvědčilo mléko z dm, kde se mi to daří. Ale, je to taky hodně o tom, to prostě dobře dostat do ruky. 

Fígl č. 5 = šlehejte spolu

Rostlinné mléka se někdy s kávou úplně nespojí a tak sami baristé šlehají rostlinné mléko s kávou dohromady. I to může být cesta. 

Jaké varianty mléka jsou? 

Už jich je opravdu spoustu. Ale výčet základních

1. Ovesné

2. Kokosové

3. Mandlové

4. Sójové

5. Lískooříškové

6. Makové

7. Hráškové - ano i s tím jsem se setkala 

Těch variant je nekonečná řada a vznikají další a další. Sami si své rostlinné mléko můžete vyrobit i doma. 

Rada na závěr?

Zkoušejte a ochutnávejte. Najděte si to svoje, které budete mít s kávou rádi.