Kávová abeceda #A

Kávových pojmů je milion. Dobře, to zas přeháním, ale čím je doba modernější, tím je oblíbenější mít složitější výrazy i v kávovém odvětví. Takže věřím, že se vám každému alespoň jednou stalo, že někdo na vás použil slovo, který jste netušili, co znamená. Nebo vlastně pořádně nevíte, co si představit pod všema těma názvama jednotlivých káv. A od toho bude kávová abeceda.

No a jak už to u abecedy bývá, začneme pěkně od začátku. Takže, jaké jsou ty nejpoužívanější slova od A?

ACIDITA

Acidita je přesně to slovíčko, který můžete říct odborně a nebo jednoduše, když použijete výraz kyselost. Tisíc lidí, tisíc chutí. Někdo rád kyselejší kávu, jiný vůbec. Pokud jste milovníci kyselejší kávy, tak s vyšší aciditou se setkáte u světlých káv. Co je ale podstatné je, že jestli je káva kyselá nebo ne, pramení hlavně z toho, jak je upražená. Něco mezi kyselou a hořkou kávou najdete spíše u středního pražení, s hořkou kávou se pak setkáte u tmavého pražení, což je typické pro italskou kávu a asi si dovolím tvrdit obecně evropskou kávu. Takže tu hořkou kupujete nejčastěji v supermarketech. Naopak v dnes populárních kavárnách najdete spíše tu kyselejší.

AEROPRESS

Tady už možná malinko vzniká nějaký ten název, kde ani nevíte, jestli to správně vyslovujete co? Nebojte, já nebyla jiná, když jsem to poprvé slyšela. Aeropress je druh přípravy kávy, který je za mě ideální i na cestách. Je to jednoduchý a to náčiní co na to potřebujete je lehký a přenosný a stačí vám jen hořák, abyste si ohřáli horkou vodu. Přímo ten Aeropress, co mám já pořídíte například tady.

U přípravy Aeropressu je ale důležité mít kvalitní kávu, tak jako u filtrované kávy, vychutnáváte si opravdu tu kávu jako takovou, a proto si vyberte fakt dobrý kafe.

Z čeho se teda skládá Aeropress?

  • Válec
  • Píst
  • Sítko

A co všechno potřebuju na přípravu?

  • Konvici na horkou vodu
  • Aeropress
  • Filtr
  • Míchátko
  • Odměrku
  • Kvalitní kávu
  • Stopky / hodinky / mobil, kdekoli, kde změříte čas a nebo počítejte

A teď. Jsou dva způsoby přípravy kávy v Aeropressu, klasická a obrácená. Já klasicky, volím klasickou. A tenhle postup jsem vám i natočila. Důležité při přípravě Aeropressu je hlídat čas.

AFFOGATO

Nejdřív jsem si říkala, že to sem nedám, ale až budeme u písmenka T, taky tam šoupnu Tiramisu, takže prostě muselo být i Affogato, ať to je fér že jo. Správně už tušíte, že se jedná o kávovej dezert. Affogato v italštině znamená utopený a tady se topíte ve směsi espressa a likérového vína, jo a taky několika kopečkama zmrzliny. Chcete recept?

Takže na 4 pohárky…

  • 12 mandlových sušenek
  • 4 lžíce likérového vína
  • 160 ml espressa
  • 8 kopečků vanilkové zmrzliny
  • nastrouhaná čokoláda

Na dno dáte sušenky, pokapete likérovým vínem (co lžíce, to jeden pohár) a připravíte si espresso. Do každé skleničky dáte dva kopečky zmrzky, zalijete čtvrtinou horké kávy a posypete čokoládou. A JE TO! ????

AMERICANO

S běžným oldskoolovým Americanem jsme se podle mě setkali každej. V čem spočívá krása Americana? Jednoduše řečeno je to espresso zalitý horkou vodou. Takže pokud to chceme na nějaké mililitry, presso cca 30 ml kávy a kolik horké vody dolijete záleží buď na baristovi nebo na vás. Když vám barista připraví rovnou celé americano, tak se většinou naplňuje klasický šálek o 150 – 200 ml objemu. A může volit dvě cesty, připraví espresso a pak dolívá horkou vodou a nebo nejdříve voda a poté až presso. NIKDY nesmí nechat prolít celé množství vody přes páku, to se pak vážně nedá pít. V některých kavárnách vám ale umožní dolít si tu horkou vodu sami a vy si tak můžete nastavit intenzitu kávy tím, kolik vody dolijete. Prostě a jednoduše naředíte espresso. Já Americano volím v případech, že nemají filtrovanou kávu, pokud je filtr, vždycky radši volím filtr, protože si tu chuť kávy vychutnáte víc než s Americanem.

No a to bych nebyla já, abych i tenhle pojem nepropojila s trochou války. Víte totiž, jak název Americano údajně vznikl? Amerických vojákům za Druhé světové války totiž nechutnalo intenzivní espresso a tak si ho naředili horkou vodou.

ARABICA

Zrnková káva z kávovníku arabica. Určitě jste už někde potkali nápis 100% arabica, to pak může znamenat jednodruhovou kávu a nebo směs více zrn arabic. V komerčním použití se porovnávají zpravidla dvě – Arabica a Robusta. Liší se pěstováním, tvarem zrnek i obsahem kofeinu. Arabica je kyselejší a její chuť je bohatší, zároveň má nespočet druhů chutí od kávové přes ovocné. V Arabice je méně kofeinu než v Robustě, ale je tam více cukru i lipidů (lipidy jsou tuky, oleje, vitamíny). Kterou z těchto dvou je náročnější pěstovat? Právě Arabicu a to i přes to, že jí stačí mírnější klima. Její plody dozrávají pomaleji, což se pak projeví na chuti.

Arabicu nemusíte ani ochutnat, abyste poznali, že je to Arabica. Poznáte to už na zrnku – její rýha uprostřed je zpravidla zakřivená a zrnko je takové protáhlejší.

AROMA

Ne, teď skutečně nemyslím sirup do kávy, barbaři! Aromatizovaná káva je taková káva, jejíž zrna jsou ochucena nebo navoněna během pražení. A jsou dvě možnosti – synteticky nebo přírodně.