Kávová abeceda #B

V předešlém článku jsme si ukázali, jak připravit Aeropress nebo si vysvětlili, co je to Americano. Teď se budeme překvapivě věnovat „Béčku“.

BACKFLUSHING

A začneme hned tím, co se většinou dělá až na závěr celé šichty. Backflushing neboli metoda čištění kávovaru. Pozor, ne u těch domácích, tam to většinou nefunguje, ale v kavárnách se kávovary tímto způsobem čistí často, do páky se dá slepé sítko a čistič, voda vám pak proudí celým kávovarem a krásně ho vyčistí.

BARISTA

Ten nejdůležitější v kavárně. Ten, kdo vám udělá to skvělý kafe, to je barista.

BATCH BREW

Jeden z mých oblíbených typů přípravy kávy. Je to vlastně takovej filtr, ale mnohem lepší a sofistikovanější. Strašně ráda bych vám ukázala jak se to dělá, ale tenhle přístroj nemám. Nicméně když si dáte do Googlu Batch Brew uděláte si jasnej obrázek, jak tenhle přístroj funguje. On pracuje ve směs za vás, nalijete vodu, vložíte kafe, zapnete a už se to filtruje.

BEZKOFEIN

Zrovna nedávno jsem četla jedno meme s vtípkem na bezkofeinovou kávu.

„Kafe bez kofeinu je jako kočka bez chlupů. To, že existuje ještě neznamená, že je to správně“

Jako jo, přiznávám, že jsem se u toho zasmála. Takže ano, existuje bezkofeinový kafe, je to alternativa, když z nějakýho důvodu nemůžete, ale kofein je kofein že jo.

BLEND

Směs dvou druhů kávy – Arabica a Robusta. Takže by káva měla být vyvážená chutí. Hořká a zároveň sladká.

BLUE MOUNTAIN

Tenhle pojem tu je pro fajn šmekry. Pokud jste ochutnali kávu Blue Mountain, tak mi okamžitě napište jaký to bylo!

Tahle káva má totiž nálepku nejdražší kávy na světě, pěstuje se na Jamajce a kvalitní podmínky si uvědomoval už Ludvík XV. Pro modré hory je typická sopečná činnost, která dodala půdě řadu minerálů a díky tomu je úrodná jak víno. Jsou tu časté srážky a kávovníky jsou chráněny před sluníčkem mraky, takže ve směs neexistují lepší podmínky než právě v Modrých horách.

Já jí zatím nechutnala, je to na mým Bucket listu, ale má prej výrazné aroma, bohatou chuť a střední kyselost.

Jo a kde jí nejlépe seženete? V Japonsku.