Arabica nebo robusta

Jeden z častých dotazů ohledně kávy je právě na rozdíl mezi Arabicou a Robustou. 

Někdy se lidé neptají tolik na rozdíl jako na to, která je chuťově lepší. A tady říkám, musíte si tu kávu ochutnat. Nikdo vám neřekne, co vám chutná lépe, než vy sami. 

Jaký je ale rozdíl? 

Jedná se o dvě odrůdy kávy. 

Jiný původ, jiná zrnka, jiné podmínky pěstování. 

Většinou se uvádí, že arabica má jemnější tělo, zatímco robusta jej má plnější. Arabica mívá vyšší aciditu, robusta naopak. Arabica má více chuťových tónů. To je i právě důvodem, proč 75% produkce bývá právě arabica. Jejím největším producentem je Brazílie, oproti tomu největším producentem Robusty je Vietnam.

Zrnka od sebe poznáte

Bezpečně poznáte, které zrnko je Arabica a které Robusta. Jak?

Arabica má křivou rýhu na zrnku, Robusta ji má rovnou. Potřebujete mimo technickou pomůcku? No přeci RObusta ROvná...

Arabica je náchylnější

Na podmínky pěstování je trošku citlivější arabica, vyžaduje chladnější klima i vyšší vlhkost. Robusta nepotřebuje až tolik péče a snáší teplotní změny.

Která je tedy lepší?

Nápis 100% arabica vám nezaručí, že si na kávě pochutnáte tak, že na ni budete myslet celý den. A ani největší odborníci vám neurčí, kterou kávu byste měli pít. Jste to na konci opravdu jen vy.

Nedívejte se ale jen na rozdíl arabica vs robusta, ale také třeba na zpracování, pražení. Sami pak nezapomínejte na správné skladování, dobré mletí a způsob přípravy kávy. To vše může i z dokonalého zrnka udělat nedobrou kávu.