Odrůdy kávy

"Jakto, že se tahle odrůda nejmenuje Arabica ani Robusta, ale je to Gesha?" Přesně takovou otázku jsem před nedávnem dostala a tak pokud si i vy lámete hlavu nad tím, jak je možné, že jste slyšeli jiný název odrůdy kávy, dneska si to vysvětlíme. 

Základní dělení odrůd

Ano, hlavní odrůdy jsou skutečně Arabica a Robusta. Patří totiž mezi 4 základní odrůdy - Coffea arabica, Coffea canephora (robusta), Coffea excelsa a Coffea liberica. Někdy tak vidíte slavné označení "100% arabica", jindy můžete potkat čisto Robustu a úplně nejčastěji potkáte směsi těchto dvou druhů káv. 

Tímto dělení to ale nekončí, existují totiž další tzv. pododrůdy, se kterými se běžně potkáváme. 

Odrůdy kávy Arabica

Mezi nejznámnější odrůdy Arabicy řadíme Typicu, Bourbon, Caturu a Geshu. Liší se v charakteristice, vlivu okolí nebo třeba způsobu zpracování.

Typica

S Typicou se nejčastěji setkáváme v dnešní výběrové kávě. První země, která s touto odrůdou začala byla Nizozemsko. Pro plody kávovníků je typická červená barva a výborná kvalita výsledné kávy. Pěstuje se v mnoha částech světa a je známá také pod názvy criollo, sumatra nebo arabigo. 

Bourbon

Bourbon vznikl přírodní mutací Typicy a je úžasně sladká. A je považována za jedu z nejlepší káv na světě. 

Caturra

Další mutací je Caturra, tentokrát ale mutací Bourbonu. Nejčastější především v Kolumbii.

Gesha

Aromatická a květinová káva. Vznikla v Etiopii a její popularita velmi vzrostla. 

 

SL = Scott Laboratories

Občas potkáte kávu jejíž odrůda je označena tzv. SL a číslem. To znamená Scott Laboratories a je jich několik číselných řad. 

SL 28

SL 28 je odrůda kávy z Keni, která byla vytvořená v roce 1930 Scottem Laboratories (derivát "SL") s cílem najít vysoce kvalitní a výnosnou odrůdu odolnou proti nemocem. Tato odrůda má měděný barevný list a produkuje plody ve velikosti fazole. Chuťový profil je černý rybíz, typický v nejlepších keňských kávách. To znamená, že v konečném šálku ucítíte intenzivní ovocnou, sladkou a vyváženou chuť.

SL 34

Další produkt ze Scottovi laboratoře v Keňi v roce 1930, je SL 34. Tato mutace francouzské odrůdy (Bourbon), vypěstována ve vyšších i nižších polohách s dobrým množstvím srážek. Je charakterizována barvou tmavého bronzu. Farmář ji pěstuje ve velkém množství, je velice jemná a velmi kvalitní, ale pozor,  tato odrůda je velice citlivá na kávovou rez.

 

To není vše!

Kávových odrůd je samozřejmě další množství, ale pro začátek a další pochopení, jaké další odrůdy kromě typického dělení Arabica a Robusta máme, je to snad dobrý začátek.