Kávová abeceda #C

Pokračujem v kávových pojmech céčkem.

Cappuccino

Tenhle pojem je pro vás všechny asi dost známý, že?! Každopádně rozdíl mezi například Latte nespočívá jen v tom, že Latte většinou dostanete do té vysoké skleničky. Cappuccino má v sobě méně mléka. Mléko se našlehá při 55 – 65 stupních. A nejdřív do hrnečku uděláte shot kávy a až pak zalíváte mlékem (cca 1-2 cm pěny).

Šikovný barista vám pak vykouzlí nějaký ten obrázek a mlsné jazýčky si na cappuccino nahoru rádi dávaj skořici nebo kakao.

Na domácí přípravu, kromě kávy a kávovaru, tak potřebujete šlehač.

Cascara

Cascara je kávový nápoj ze slupek. A tahle metoda sahá hluboko do historie, protože se traduje, že dříve než se káva začala pražit, pila se jako čaj. Bohatá na vitamíny a antioxidanty, ale chudší na kofein. Chuť je samozřejmě ovlivněná tím, z jakého kávovníku pochází. Ale obecně se dá říci, že je chuť sladší a může připomínat rooibos.

Příprava je jednoduchá. Na takových 20 g cascary potřebujete cca půl litru vroucí vody. Zalijete a necháte 5-10 minut louhovat, potom přesejte. Cascaru lze připravovat také na studeno, to necháváte louhovat ve studené vodě ideálně 24 hodin.

Cibetková káva

Podle mě tenhle pojem zná hlavně starší generace, protože to byl ten největší boom, dneska možná lidi radši Blue Mountain, ale cibetková káva stále je jednou z těch s originální chutí a vlastně i způsobem přípravy. Protože tuhle kávu vám přežvýká zvířátko, taková lasička, no a pak z ní vyjde a pak je z toho kafe.

Samozřejmě to, že tu kávu žvýkala cibetka ještě nemusí zákonitě znamenat, že je to ta nejlepší káva světa, cibetka nemá zázračnej žaludek, kterej by hlínu měnil ve zlato. I jí se stane že žvejkne nekvalitní kávu.

A komu přijde nechutný pít kávu, která byla vlastně strávená a vykak… no prostě jsou to výkaly tak trošku no. Tak je I jiný možný způsob, který je vyráběn synteticky a s cibetkou tak nepřijde do kontaktu. Tuhle variantu jsem našla například na Gourmet kávě.

Cold brew

Moje letní závislost! Cold brew je prostě a jednoduše studenej filtr. Takže tak jako si u filtrovaný kávy / batche vychutnáte kvalitu kávy, tohle je její ledová možnost.

Pointou cold brew je, že tady káva nepřijde do styku s horkou vodou. Namletá káva se louhuje ve vodě takových 16 – 24 hodin. A díky tomuhle pomalému procesu, si z kávy vychutnáte to nejlepší. Takže tady na kvalitní kávě nešetřete.

Cortado

Espresso s horkým mlékem, správně našlehanou mléčnou pěnou. Nejdřív káva, potom pěna!

Cupping

Metoda ochutnávání kávy. Namletá káva se zalije horkou vodou, jde o to, že je to vždycky za stejných podmínek, většinou tak tuhle metodu používáte na plantážích nebo někde, kde se potřebujete rozhodnout, který ten vzorek je nejlepší.

Cup of Excellence

Zvažovala jsem, jestli tenhle pojem zahrnout, ale týká se to kávy, takže si to pojďme říct. Cup of Excellence je mezinárodní soutěž kávy. Vyhrává ta nejkvalitnější a nejlepší. A všechny oceněné kávy můžete koupit právě skrz COE.