Proč je pražení důležité?

Co má největší vliv na výslednou chuť kávy? PRAŽENÍ! 

Respektive čas pražení a jeho teplota. 

Jak pražení probíhá? 

Do bubnu pražičky se nasype ještě zelená káva. V něm se začne zvyšovat teplota a zrnka začínají hnědnout. V tomto procesu se škroby mění v cukry. Pražič během tohoto procesu kontroluje barvu či vůni kávy, teplotu a čas. Jakmile se zrnka upraží tak, jak si pražič přeje, dají se ochladit. Chlazení probíhá ve speciálním přístroji, který kávu neustále promíchává. To pomáhá rychlejšímu ochlazení zrnek.

Jaké jsou způsoby pražení? 

1. Světlé

Světleji pražené kávy dávají nejvíce vyniknout všem původním chutím a tónům, které se v kávě nacházejí. Tyto chutě se s dalším pražením více a více ztrácejí. Světle pražené kávy jsou bohaté na ovocné a karamelové tóny a jsou proto vhodné především pro alternativní přípravu kávy

2. Tmavé

Tmavěji pražené kávy (tmavší hnědá) pomalu ztrácí jemné chuťové nuance, na druhou stranu se však tělo kávy stává mnohem plnější. Pro mnoho konzumentů bude také výhodou, že káva je méně kyselá. Taková káva je poté vhodná především pro přípravu espressa.

 

Jak sami vidíte, způsob pražení má obrovský vliv na chuť a hlavně vhodnost kávy k její přípravě. Můžete se tedy řídit pravidlem - světlé na filtr, tmavé na espresso. Ale není to podmínkou, jsou tací, kteří milují filtr z tmavě upražené kávy a naopak.