Vánoce svátky klidu a od kdy?

Prosím přihlaste se někdo, pro koho jsou Vánoce taky stresový… Závidím tomu, pro koho ne. Já tomu říkám vánoční maraton, akorát tohle je víc než 42 kiláků.

Mám velkou rodinu, to by možná mohlo mluvit za všechno ne?! Ale čí Vánoce se táhnou až do ledna? My prostě odstartujeme maraton babičkama, pokračujeme nejužší rodinou a zakončíme to známejma. Jo vlastně pak ještě jedny Vánoce, za kterejma musím doletět. Takže ne, nejsou to svátky klidu. Většinou je tam v hlavní roli alkohol a vedlejšák si střihne nějaká ta hádka. Přimixujte tunu stresu spojenou s tím, že nic nestíhám a už vůbec ne nakoupit vánoční dárky a máte mojí vánoční náladičku. A přitom mám Vánoce fakt ráda. Jako myslím, líbí se mi ta atmosféra, vůně, světýlka, jídlo, pití, … jen bych odpárala ten tlak s tím spojenej.

Tak třeba pořízení vánočního stromečku. Ty kráso tak to je velkej porod. Letos jsem pro něj chtěla jet do Ikei, jenže jsem netušila, že Ikea rozdává 250 korun zpátky na jejich Ikea kartu a že tam bude asi tak 38 lidí přede mnou by oko. Takže jsem to zabalila a jela do Hornbachu, kde jsem rozbalila celej les stromků, abych si pak vybrala jeden, který tak nějak stál za to. Dát stromek do stojánku byl taky oříšek aneb když si koupíš super fancy stojánek na nějaký zaklapování a hodinu přemýšlíš, jak to odklapnout. Na těhlech věcech miluju to, že jak je člověk používá jednou za rok, tak to vždycky zapomene, jak že to vlastně bylo. No a když už se vám ten stromek povede postavit i nazdobit, tak ho třeba zapálíte, jak se nám to jednou u babičky povedlo #játonebyla.

A pokračujem adventníma věncema, to je stres sám o sobě už tím, že to musíte mít ready na tu první adventní neděli. Takže nejenom, že mít, ale vědět, kdy že to vlastně potřebujete mít. Poslední dva roky aplikujem s holkama DIY kroužek a věnec vyrábíme. Jako nepředstavujte si, že bychom motaly a navazovaly věnce s větvema, ve směs se pořídí pařez nebo letošní rok jsem pořídila jen takovou bedýnku a do toho to nafrkáte. Tady je důležitý mít tavící pistoli a hodně lepidla. No a pak je tam stres s tím uhlídat ty svíčky tak, aby vám vydržely všechny 4 neděle že jo, a taky aby vám ten věnec nechytnul … To se mi málem stalo loni na Silvestra, ale o tom zas jindy. Jo, moje načasování svíček na adventním věnci je tak skvělý, že ho pálím ještě v Březnu.

Balení dárků. Tak to je porod že jo? Mě tohle teda zrovna výjimečně baví, když mám čas. Ideálně na to mít tak půl den nebo den a v tom je ten zakopanej pes. Ještě třeba si k tomu dát svařák nebo nějaký to cukroví. A tím se dostávám k druhýmu stresátoru, tak kolik druhů máte napečených, hm?! Přiznám se, že letos jenom díky mým kamarádkám mám asi 5 druhů. Jako není toho moc, ale na to abych se mohla předvádět, že dostanete ke kafíčku moje home made cukroví to stačí. Samozřejmě, že všechno jsem to vypěstovala a tu troubu ve který jsem to pekla jsem si sama vyrobila #ruličkydoručky. Každopádně předešlý roku jsem vždycky byla ta nejhorší ve vánočním cukroví, většinou to sním rychleji než to stačí vychladnout a nebo to prostě a jednoduše vůbec neupeču.

No a pak, když přijde těch pár osudných dnů, začnou klasické otázky od vaší rodiny. Takový to, už máš kluka, ty si zas pohublá, ty nic nejíš, co svatba, chceme vnoučata, kam by si pořád jezdila, apod. Jo, tohle jsou nejčastější dotazy mojí rodiny. Dřív v tom byly ještě dotazy na školu, ale to už mám naštěstí za sebou. Se ségrou tam občas přihodíme nějakou tu hádku o to, na co, že se budeme koukat nebo, kdo zas co udělal a neudělal a je to.

Jo a vánoční úklid? Tak ten nedělám. Okna zásadně nemyju, ono to vytvoří takovej pěknej sněhovej efekt, když je to zaprášený. Ne, nejsem bordelář, každej, kdo mě zná ví, že jsem docela pintlich na úklid, ale prostě nedělám velkej vánoční úklid. Když mám chuť tu skříň pořádně uklidit, tak to udělám, jenže na to rozhodně není čas o Vánocích a abych se stresovala tím, že bych měla mít naleštěný okna kvůli Vánocům, tak to mě ani nehne.  

Takže všem přeju šťastný a nestresový Vánoce, hlavně si je užijte, jak si vy přejete :))